Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) is schrijver en dichter. Hij publiceerde vier dichtbundels: In menigten (2003), Underperformer (2005; Gedichtendagprijs, nominatie Paul Snoek Poëzieprijs, Jo Peters Poëzieprijs en J.C. Bloem-poëzieprijs), Gospels en psalmen (2008) en Open mond (2013), die in maart 2016 werden gebundeld in zijn verzameld werk Ik noem dit poëzie. Samen met Ilja Leonard Pfeijffer schreef hij de dichtbundel Duetten (2016).

In 2007 verscheen Harmens' eerste roman, Kleine doorschijnende man. In 2009 verscheen een door Harmens samengestelde bloemlezing van dichters die debuteerden in de afgelopen tien jaar, getiteld: Ik ben een bijl. Met Robert Jan Stips schreef hij de liedjes voor de in 2010 verschenen documentaire-musical De leugen van regisseur Robert Oey.

Hij was in 2002 de eerste Poetry Slam-kampioen van Nederland en schreef poëzierecensies voor Trouw, De Groene Amsterdammer en Het Parool. Harmens interviewde kunstenaars voor het VPRO programma De Avonden op Radio 6, samen met Wim Brands. Ook schreef hij een jaar lang persoonlijke columns voor de Volkskrant.

In 2011 verschenen zowel de poëziebundel Echte mannen scheiden niet (samen met Rick de Leeuw) als de roman De man die in zijn eentje de Olympische Spelen organiseerde bij Lebowski Publishers. 

Februari 2015 verscheen de derde roman van Erik Jan Harmens: het sterk autobiografische Hallo muur. In Hallo muur praat een man tegen een muur over de jaren die achter hem liggen, waarin hij een burn-out kreeg, een echtscheiding doormaakte, een vader en een aantal beste vrienden zag overlijden én een geloofwaardig antwoord moest vinden op een alcoholverslaving. Het boek werd door het boekenpanel van De Wereld Draait Door uitgeroepen tot Boek van de Maand. Panellid Veronie Snijder-Kramer: “Zo goed geschreven… Het boek heeft me werkelijk gegrepen van het begin tot het einde… Een fantastisch boek!” In maart van 2015 ging Erik Jan Harmens voor het KRO-programma De Wandeling al wandelend in het Twiske in gesprek met Arie Boomsma over zijn nieuwe boek, zijn leven en zijn nieuwe verslaving: hardlopen.

Eveneens in 2015 publiceerde Harmens' ex-vrouw Gitta Veraart, met wie hij nog steeds bevriend is, een boek over hun zoon, die autisme heeft.

Voor 2017 heeft Harmens alweer twee nieuwe projecten op stapel staan. In januari verschijnt Pauwl, een geestige en hartverscheurende roman over een volwassen man met autisme. Ondertussen werkt Harmens samen met illustrator Elise van Iterson aan een geïllustreerd kinderboek getiteld Hans is kwijt, een droogkomisch verhaal over een jongetje dat ontevreden is over alles: zijn naam, zijn ouders, zijn leven. Hans is kwijt staat gepland voor april 2017 en verschijnt bij uitgeverij Moon.