Door het licht - Erik Jan Harmens

Door het licht - Erik Jan Harmens

Vervolg op Hallo muur, een verslag over het leven in het donker. In Door het licht schrijft Erik Jan Harmens over een leven in het (soms te felle) licht.

In Door het licht spreekt een man tot zijn geliefde, zijn vrienden en zijn vader, tot overleden dichters en de lezer, over hoe hij ooit leefde in het donker en nu moet wennen aan leven in het licht. In dat licht komen prikkels en gevoelens vol binnen. Alles lijkt weldadig, toch is er ook een blijvend verlangen naar verdoving. Liedjes brengen verlossing, maar tergen 'm ook.
Door het licht is een verslag over het halveren van een dubbelleven. Een liefdevolle zoektocht naar verbinding, naar wat echt is en wat niet.


Bindwijze: Paperback | Omvang: 192 p. | € 21.99 | ISBN: 9789048843916

Fragment uit Door het licht


 

Reacties op Door het licht


Harmens beschrijft indringend hoe hij moet wennen aan de veelheid van indrukken in zijn alcoholloze bestaan. (...) Door het licht gaat over grote onderwerpen, maar Harmens houdt het klein en herkenbaar.

HP/De Tijd

Een aandoenbaar kwetsbaar relaas van iemand die moeite heeft met leven.****

Elsevier

Een geweldig boek... hilarisch en ontroerend... scherp oog voor de absurditeiten van het leven... schaamteloos eerlijk.

Onno Blom bij Nieuwsweekend, NPO Radio 1

“Overzichtelijk gesteld beschrijft Harmens in Door het licht het leven ná de kruik... legt zijn ziel en zaligheid open en bloot op tafel... Door het licht is een opener boek dan Hallo muur; analytischer & constaterender.”

NRC

Een boek vol mooie, moedige confrontaties met het nuchtere bestaan.

Feeling

Meermaals zit je bij het lezen van Door het licht luidop te lachen, maar achter alle humor steekt ook heel veel tragiek, merk je al gauw. Na het donker van de alcohol is Harmens immers niet op zoek naar het verblindende licht van de ontnuchtering. Hij zoekt een evenwichtige deemstering, en die blijkt moeilijk te vinden. ****

Knack Focus

De auteur heeft ook vier dichtbundels op zijn naam staan en dat is merkbaar. Als een taalvirtuoos heeft hij weinig woorden nodig om je te laten voelen. Te laten voelen en ervaren hoe verdomd zwaar het is om van het donker in het licht te zijn gekomen. (...) Met een pen die messcherp is en vlijmscherp beschrijft wat de auteur observeert en ervaart. (...) Ik ben zwaar onder de indruk. Dit werk is van een uitzonderlijk hoge kwaliteit.*****

Perfecte Buren Leesclub

Door het licht is Harmens’ intiemste roman.****

Hoofdstuk 12

Door het licht gelezen? We horen graag je mening!