- COLUMN -
Combineren mogelijk  - Erik Jan Harmens

Combineren mogelijk

Nog stommer dan goede voornemens zijn mensen die zeggen dat goede voornemens stom zijn. Zo ook is nog saaier dan Twitter zelf: mensen die op Twitter gaan roepen hoe saai Twitter is. Technisch gesproken kun je me 's nachts wakker maken voor een portie Zweedse balletjes van IKEA, maar het hoéft echt niet, want ik vind ze niet te nassen, maar ga ze dus ook niet steeds bestellen om vervolgens te verzuchten hoe smerig die kutballen zijn, want dat wist ik al. Met excuses voor mijn expliciete taal, maar zo staat het op de zak: K.Ö.T.T.B.U.L.L.A.R.  

 

Een van mijn goede voornemens is om in 2018 geen 'köttbullar' bij de IKEA te kopen. Een erg uitdagend doel is dat niet, want het is minstens twintig jaar geleden dat ik ze voor het laatst bestelde. Dat was trouwens ook voor het éérst en de enige reden dát ik ze kocht was dat ik er nog nooit van had gehoord, van Zweedse balletjes, en mijn tic is om in winkels dingen te kopen waar ik nog nooit van heb gehoord. Een zak chips in de smaak Joppiesaus gaat hup in mijn mandje. WC-papier met aloë vera: die is van mij! Zeeuwse kroepoek met zeewier biologisch gekweekt in de Oosterschelde: sold!

 

Ik heb die tic van mijn vader geërfd. Zijn hobby was nieuwe supermarkten bezoeken. Heerlijk vond hij het om te verdwalen en uiteindelijk bij de kassa producten af te rekenen die hij niet nodig had. Vooral non-food: ik heb 'm een regenjas zien afrekenen die je kon oprollen tot het formaat van een luciferdoosje en 'm zien thuiskomen met plastic tentharingen in de kleur oranje. Wat hij ook graag deed was folders spellen van de Lidl. Een uur voor zijn dood zag ik 'm nog verlekkerd kijken bij de weekaanbieding: drie zakken afbakbroodjes: wit, bruin, volkoren of meergranen, combineren mogelijk, voor nog geen twee euro. 

 

Afgelopen dinsdag deed Erik Jan Harmens net na het nieuws van 1 uur bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting, over de köttballen van IKEA.

LEBOWSKI NIEUWSBRIEF
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en events met de nieuwsbrief van Uitgeverij Lebowski...