- COLUMN -
Homo's en honden  - Erik Jan Harmens

Homo's en honden

"Ik heb homo’s in mijn naaste omgeving’’, had zevenvoudig Oranje-international en oud-speler van ADO en Feyenoord Ruben Schaken gezegd, in een poging te benadrukken geen homofoob te zijn. Gek genoeg is het zo dat hoe krachtiger je beweert geen homofoob te zijn, hoe meer het lijkt dat je het bent.

Er was deze week enige ophef ontstaan omdat Schaken in zijn recent verschenen autobiografie, met de poëtische titel 'Einde aan de bullshit', over collega-voetballers die uit de kast waren gekomen had geschreven: "Ik omarm het niet, ik distantieer me ervan. Ik neem afstand omdat ik er liever niet mee word geassocieerd."

 

In het AD legt Schaken nu uit wat hij eigenlijk bedoelt met dat wat woord distantiëren, hij zegt: "Daarmee bedoel ik dat ik die jongens er niet mee heb geconfronteerd. Ik heb gedaan alsof de informatie die ik over hen had gekregen niet bij me binnengekomen was.’’

 

Mijn hond doet ook vaak alsof informatie niet bij haar is binnengekomen. Als ik mijn dekbed uitspreid over de vloer en mijn handen in de verste hoeken van een binnenstebuiten gekeerd laken steek, met de bedoeling daarmee het dekbed aan de twee onderste punten vast te grijpen om vervolgens de boel weer buitenstebinnen te draaien, zit ze met haar dikke reet op dat dekbed en kijkt ze alle kanten op behalve de mijne. Spreek ik haar vervolgens in de derde persoon zangerig toe met de woorden: 'Baasje wil even dekbed verschonen, ja, baasje wil even dekbed verschonen', dan distantieert ze zich daarvan. Ik word er geen hondenfoob van, want ik heb honden in mijn naaste omgeving, maar ik neem wel afstand, omdat ik echt even niet met 'r wil worden geassocieerd.

 

Erik Jan Harmens

 

Afgelopen week deed Erik Jan Harmens net na het nieuws van 1 uur bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting. Vrijdagnacht ging het over homo's en honden. 

LEBOWSKI NIEUWSBRIEF
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en events met de nieuwsbrief van Uitgeverij Lebowski...