- COLUMN -
Hoppa Miljuschka  - Erik Jan Harmens

Hoppa Miljuschka

Ik las dat na vierenhalf jaar en 1149 afleveringen op 1 juni 2018 een einde komt aan de realityserie Utopia, die dagelijks te zien is op SBS 6. Ik heb nog nooit naar dit programma gekeken en ga dat nu ook niet doen, al is het om één reden jammer dat het uit de lucht gaat, want misschien komt er wel iets voor in de plaats dat ik wel wil zien, liefst een kookprogramma, al heb ik helemaal geen tijd om daarnaar te kijken, want ik moet boeken schrijven. 

Tenzij Klaas Vaak een snippernacht heeft, dan bingewatch ik met liefde 24 Kitchen. Een van mijn favoriete chefs is Mounir Toub, omdat hij de r uitspreekt als een g. Zijn eigen naam wordt ‘Moenieg’, zijn grootste voorbeeld qua koken is zijn ‘moedeg’ en die komt uit ‘Magokko’.

Miljuschka Witzenhausen is leuk omdat ze een keer ‘hoppa’ zei tijdens het bereiden van een stoofschotel en van alle woorden is ‘hoppa’ mijn lievelingswoord.

De stoerste van het stel is James Martin, die pas iets met rabarber klaarmaakte. Het koken gebeurde niet in de keuken, maar aan de rand van de akker waar de plant wordt geoogst, ergens in Yorkshire. Hij vertelde dat ze tot voor kort menselijke ontlasting gebruikten om de rabarber beter te laten groeien, wat een aparte manier is om een vergeten groente te promoten.

Daarna roosterde hij makreel, niet onder de grill maar met een vlammenwerper. In zes tellen was het klaar en naar eigen zeggen smaakte het fantastisch, al zeggen tv-koks dat op het einde altijd. Gastschrijvers bij VPRO Nooit meer slapen slaan zichzelf daarentegen nooit op de borst. Die eindigen hun bijdrage met een hele neutrale zin en nou ja, dan is het klaar. 

Deze hele week doet Erik Jan Harmens net na het nieuws van 1 uur bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting. Afgelopen nacht ging het onder andere over het goostegen van makgeel. 

LEBOWSKI NIEUWSBRIEF
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en events met de nieuwsbrief van Uitgeverij Lebowski...