- COLUMN -
Lebowski blikt terug: 2019 in lijstjes van Lebowski-auteurs  - Erik Jan Harmens

Lebowski blikt terug: 2019 in lijstjes van Lebowski-auteurs

Ook dit jaar vroegen we onze auteurs weer om eindejaarslijstjes met ‘al het andere dan boeken’. Dit resulteerde in lijstjes die ons laten terugblikken op het afgelopen jaar, en die ons vol inspiratie of met gulle lach (of allebei) het nieuwe jaar insturen. Met bijdragen van Kluun, Anneleen Van Offel, Anne Eekhout, Marion Pauw, Fleur van Groningen, Erik Jan Harmens, Joost Vandecasteele, Susan Smit, Martijn Simons, Stefano Keizers en Emily Reekers.
 

Raymond van de Klundert    

Top drie nieuwe aankopen 2019:

1. Fietslichtjes 20 à 25 stuks

2. Opladers rond de 10 stuks

3. Adapters 110/220 volt UK/US: stuk of 5

Raymond van de Klundert werkt op dit moment aan een nieuwe roman. 

 

Anneleen Van Offel

Drie keer een streven:

1. 'Wanneer ik mijn ogen dicht doe, en ik kijk in mijn binnenste dan kom ik tot de ontdekking dat ik niets ben. Dat is wijsheid. Wanneer ik mijn ogen opendoe, en ik kijk naar de wereld om mij heen dan merk ik dat ik alles ben. En dat is liefde.' Peter De Graef over de liefde.

2. 'Conformisme is een verschrikkelijke ziekte, want het weerhoudt je ervan werkelijk te bestaan.' Marguerite Yourcenar over het zoeken naar een eigen leven.

3. 'Er is niks zo erg als een halve schilder. Er is niks zo erg als een halve te zijn. Je moet een volledige schilder willen zijn. En dat vergt opoffering. Maar de ergste opoffering is een halve te zijn. En veel mensen kiezen ervoor een halve te zijn. Ze sluiten compromissen. Maar de kunst kent geen compromissen.' Sam Dillemans over overgave.  

In februari 2020 verschijnt de debuutroman van Anneleen Van Offel Hier is alles veilig.

 

Anne Eekhout

Drie nummers die kerst voor altijd dreigden te verpesten

3. Tiny Tim – 'Santa Claus has got the aids'
Ja maar echt.

2. Captain & Tenille – 'I want a hippopotomus for Christmas'
Het enige commentaar op YouTube bij dit nummer: dit lied speelt in een eindeloze loop bij de poorten van de hel. Just so you know.

1. Lady Gaga – Christmas Tree
Denk: een ondansbare mixup waarin je onder hypnose wordt gebracht om aan La Gaga’s boom te likken. Of zo.


En drie die kerstmis voor eeuwig hebben gered

3. Bert en Ernie – 'Sneeuw is overal
Als kind mijn favoriet van de Bert en Ernie-kerstplaat. Voor instant ik-trek-mijn-donald-duck-trui-aan-ik-ga-vijftig-poppetjes-knippen-van-papier-en-ze-versieren-want-er-bestaat-nog-geen-internet-kerstvakantiegevoel.

2.Ronnie en Thijs – 'Hallo lieve schat'
Zo camp dat het cool werd.

1.The Kik –'Kerstliedje voor jou'
Zalig ongecompliceerd en heel erg lief.

Van Anne Eekhout verschenen eerder drie romans. Ze werkt aan een nieuwe roman bij Lebowski.

 

Marion Pauw

De eindejaarslijstjes die ik niet heb gemaakt:

1. De tien wonderlijkste uitspraken van mijn hond tijdens RTL Boulevard

2. Feestjes waar ik niet ben geweest en wat ik jammer vind (zoals de boekpresentatie van collega Erik Jan Harmens)

3. Documentaires en televisieprogramma’s die mij helpen om vegetariër te blijven (met het item van Arjen Lubach over slachthuizen met stip op één)

4.Onnodige toestanden (kwam niet verder dan dat gedoe met Bridget Maasland)

5. Een lijst van beste boeken (deze had ik heel graag willen maken omdat ik dit jaar meer dan ooit heb gelezen, waaronder Asta’s verhaal van Jon Kalman Stefansson en Nachtouders van Saskia de Coster, maar dat mocht dus niet)


Van Marion Pauw verscheen in 2019 De experimenten. In januari 2020 staat er een nieuwe editie van deze roman op de planning.

 

Fleur van Groningen

Top drie van dingen die je met een kalkoen kunt doen, alvorens hem te serveren met kerst.

3. Het rauwe, schoongemaakte, lege beest over de kop en romp van het irritante hondje van de buurvrouw schuiven en kijken wat er gebeurt.

2. Het rauwe, schoongemaakte, lege beest in een kinderwagen leggen en ermee gaan wandelen in een park met eendjes, waar goedige oude mensjes komen alsook ouders die graag naar andermans baby kijken om de eerste maanden met hun eigen kroost weer te herinneren.
Aanrader: de hals van de kalkoen op een lieflijk kussentje schikken, bijvoorbeeld iets met vergeet-me-nietjes of een volant van kant.

1. Het rauwe, schoongemaakte, lege beest onder je arm nemen, in een drukke winkelstraat vol enthousiaste kerstshoppers (met kersttruien en kerstmanmutsen) achter een muurtje gaan zitten, de kalkoen over je hoofd schuiven en tevoorschijn springen met maaiende armen en macabere kreet.
Het ís handig als er iemand meekomt die 'Nu!' fluistert. 


Fleur van Groningen werkt aan haar debuutroman De dictatuur van de schoonheid. Ze eet geen vlees, ook niet tegen betaling. Mensen komen steeds graag bij haar dineren.


Erik Jan Harmens

Top-3 van allerengste slangen

In zijn meest recente boeken, de roman Door het licht (2018) en de dichtbundel kom (2019), verhaalt Erik Jan Harmens over zijn extreme angst voor slangen. Wat vindt hij nu eigenlijk de állerengste slang ter wereld?

3. De adder. Een gifslang die dus gewoon in Nederland voorkomt, kwam ik een paar jaar geleden achter. 'Een beet van de adder is voor een mens bijna nooit dodelijk,' is het verhaal en dan irriteer ik me zo aan dat woord 'bijna'. O wat zie ik op tegen de dag dat ik een boswandeling maak, onder een boom ga liggen en dan ineens zo'n donkergevlekte kop boven me uit zie torenen.

2. De Zwarte Mamba. Een prachtig, uiterst angstaanjagend dier dat helemaal niet zwart is, maar olijfkleurig. De binnenkant van zijn bek is wel zwart en zodra je die binnenkant ziet is het al te laat. Een beet van de mamba wordt ook wel 'the kiss of death' genoemd. Het is de snelste slang ter wereld, hij kan wel 20 kilometer per uur!

1. De Cape Cobra. De giftigste cobrasoort van heel Afrika. De ronde pupillen, de nek die hij als een capuchon uit kan klappen... Brrrr.  Zijn gif is even dodelijk als dat van de Zwarte Mamba. De Cape Cobra houdt zich graag op in huizen en toen ik drie jaar geleden in Zuid-Afrika verbleef las ik in de krant dat een dorp verderop een inwoner zo'n beest in bed had aangetroffen toen hij de dekens opensloeg. Ik heb geen oog meer dichtgedaan.

PS Overigens vind ik slangen ook de allermooiste dieren ter wereld.


Erik Jan Harmens dichtbundel kom verscheen recent.
 

Joost Vandecasteele  

Drie instagramfoto’s over Brussel:

1. 'Built to resist'

2. 'Zomaar 53'

3. 'Zomaar 13'


Van Joost Vandecasteele verscheen dit jaar Wraakengel bij Lebowski.

 

Susan Smit

Drie dingen die je nooit tegen een schrijver moet zeggen:

1. Goh, je naam zegt me zo even niets. Wat zou ik van je gelezen moeten hebben? Nooit van gehoord, sorry hoor.  

2. Schrijf je boeken voor vrouwen?

3. Doén mensen dat eigenlijk nog?! Boeken lezen?
 

Van Susan Smit verschijnt 29 januari 2020 haar nieuwe roman Tropenbruid.

 

Martijn Simons

Zeven keer ‘SAUS’ in 2019

1. Paul Binam en Samy Portejoie
Geen idee of deze guys elkaar kennen (ze komen wel allebei uit Parijs), en dat doet er ook niet toe. Als je houdt van minimal fashion met subtiele layering, toning, alle tinten grijs en bruin en zwart en wit, moet je deze jongens volgen op Instagram. Inspiratie gegarandeerd. 

Insta: @paulbinam_ en @samyportejoie


2. Top Boy
Favoriete serie dit jaar. Denk The Wire, maar dan in Londen. Heerlijke soundtrack ook, volop Engelse hiphop en grime van onder andere AJ Tracey, Stormzy, Dave en Little Simz (die ook een fraaie rol heeft). Of bijvoorbeeld deze: Lloyd Luther – ‘Drugs on Tap’. 
    In de slipstream van deze serie kan ik ook het boek Dit is Londen van Ben Judah aanraden. Zie hier de trailer van seizoen 3. 


3. De moeder van @meryemsfirst
De Rotterdamse Meryem kleedt haar moeder Najat en maakt er foto’s van die ze op haar instagramaccount zet. Of zoals ze zelf zegt: ‘My mum took over my instagram I’m now just here to take pics.’

Ik wens iedereen in 2020 een moeder met zoveel stijl.

Insta: @meryemsfirst


4. Joel Ross
Jonge jazzartiest. Vibrafonist. Een paar keer gezien in de band van drummer Makaya McCraven (ook een tip), en toen viel hij al op. Afgelopen zomer met zijn eigen band aanwezig op North Sea Jazz. Beste concert dat ik daar zag. Check ook zijn album Kingmaker dat dit jaar verscheen.
 

5. Lownn
Helaas heb ik niks van dit Franse merk in de kast hangen, want een trui doet meer dan tweehonderd euro en een jas gaat al snel richting de duizend, maar als De Hollandse droom een succes wordt, trakteer ik mezelf misschien wel. Heerlijk gesneden oversized stukken. Pleated broeken en wollen jassen met drop shoulders. Als ik ooit een kledingsponsor mag kiezen, hoef ik niet meer lang na te denken.

https://www.lownn.com


6. Het jaarlijkse kerstconcert van Stippenlift
Hij omschrijft zijn muziek als ‘depriwave’. Elk jaar rond Kerst geeft Stippenlift in z’n eentje een concert in de bovenzaal van Paradiso. Thema: eenzame Kerst. Beste refreintje (uit het nummer ‘Een smaakvolle Kerst’):

Een smaakvolle Kerst is veel dieren eten
De levens verpest, de namen vergeten
Een smaakvolle Kerst, nee je wil het niet weten
Heeft mijn hoofdgerecht in een kooitje gezeten?

 

7. Ben Lerner – Leerjaren in Topeka
Derde roman van deze Amerikaanse schrijver. Zijn eerste twee romans waren ook al zo origineel, slim, grappig en bij vlagen onnavolgbaar. Dit boek ga ik iedereen in 2020 cadeau geven.
    Lees hier een interview in The Guardian


Van Martijn Simons verschijnt in maart 2020 De Hollandse droom.

 

Stefano Keizers

Top drie van Toplijsten:

1. Top 40
Wat mij betreft de meest klassieke Top van alle Toppen, en bovendien véél gemakkelijker te overzien dan de Top 2000.

2. Top 5
Kort, bondig, luid en duidelijk, en toch nèt wat meer ruimte voor verdieping middels een 'vreemde eend in de bijt' dan bij een Top 3-klassering.
De zoveelste gemiste kans uit de koker van Lebowski.

3. Top Naeff
Had (vanwege het kapsel) niet misstaan op de 4e of 5e plek maar helaas was daar ook dit jaar weer geen ruimte voor.

Van Stefano Keizers verscheen in 2018 Twee Luitenanten bij Lebowski.
 

Emily Reekers

Op volgorde de drie meest geluisterde nummers uit mijn Spotify “schrijflijst" (openbaar):

1. ‘Gnossiennes: No. 1 – Lent’ - Erik Satie

2. ‘Nocturnes, Op. 55: No. 1 in F Minor’ - Frédéric Chopin

3. ‘The Light She Brings’ - Joep Beving
 

En dan uit diezelfde schrijflijst mijn top drie meest sfeerbepalende maar niet sturende nummers (klinkt ingewikkelder dan het is): 

1. ‘Children’ - Mathias Eick

2. ‘Constant Fear’ - Bohren & Der Club Of Gore

3. ‘Yumeji’s Theme’ In The Mood For Love - Shigeru Umebayashi
 

Bonus: 'Night On Disco Mountain'- David Shire (voor heel specifieke sferen en wel sturend)

 

Emily Reekers werkt aan haar debuutroman Wij zijn vrij bij Lebowski.

 

***

Blijf ons ook in 2020 volgen door onze boeken te lezen, te luisteren naar de podcast Lopen met Lebowski en door de columns, verhalen en voorpublicaties te lezen op het Lebowski Blog. Een mooie jaarwisseling gewenst!

LEBOWSKI NIEUWSBRIEF
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en events met de nieuwsbrief van Uitgeverij Lebowski...