seks en de leegte
Voor mijn podcast Nuchter sprak ik met psycholoog Matthijs Kruk over seksverslaving. Behalve behandelaar is Kruk ervaringsdeskundige: jarenlang liep hij vast in ongewenste gewoontes rondom seks en deed hij anderen en zichzelf pijn met zijn gedrag. Nu heeft hij een fijne, evenwichtige relatie met zijn vriendin en “durft hij te stellen dat er iets is geheeld”.
In het gesprek definieert Kruk een verslaafde als iemand die ander gedrag vertoont dan het gedrag dat hij zou willen. Een seksverslaafde heeft dwangmatige seksuele verlangens die hij niet kan weerstaan, zoals een drankverslaafde dag in dag uit bezig is met innemen en een rookverslaafde elke avond zijn sigaretten telt om uit te rekenen of hij die avond nog de deur uit moet voor nieuwe.
Een seksverslaafde kan urenlang porno kijken of de een na de andere seksdate hebben, terwijl hij eigenlijk een stabiele, veilige relatie wil. Kruk was vijfentwintig toen zijn vader overleed. Mensen kunnen dus zomaar doodgaan, besefte hij, en voelde een leegte van ongekende omvang. “Toen ben ik een beetje onverschillig geworden. Ik dacht: nu ga ik leven ook.” Naast zijn vaste relatie begon hij affaires, tweede levens, die hij schiep alsof hij God was.
Kruk schreef (samen met Herm Kisjes) het boek Lust als last, waarin onder anderen ervaringsdeskundige Olivier (38) aan het woord komt. Die herinnert zich hoe hij bij iemand thuis kwam en constateerde: “Aan de ene kant raakte ik opgewonden en aan de andere kant weet ik hoe ongelooflijk eenzaam ik was.”
Dat is wat mij aangrijpt: hoe mensen de leegte met seks proberen te verdrijven, met diezelfde leegte als resultaat. Het is sisyfusarbeid, maar bijzonder moeilijk om te weerstaan.
Klik hier om de podcast te beluisteren.